Paternji/Partneri

Projekt HITRO je sofinanciran iz sredstev ESRR v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška 2014 – 2020.
Projekt HITRO je sufinanciran iz sredstava EFRR unutar Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020.
Ovaj projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

OSPOSOBLJAVANJE ZA SPAŠAVANJE IZ RUŠEVINE

Protekli vikend održan je 1. dio Programa osposobljavanja za spašavanje iz ruševina članova zajedničko prekograničnog tima zaštite i spašavanja HITRO koji se provodi u sklopu programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020. Članovi tima su tijekom teorijskog dijela osposobljavanja upoznati sa osnovnim pojmovima vezanim uz potrese te upoznati sa opasnostima prilikom rada na ruševinama i organiziranjem tima za spašavanje iz ruševina.

Izvoditelj osposobljavanja je Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, instruktori: Sanjin Blažević, Kristijan Brmalj, Zoran Rački, Denis Mičević, Siniša Kauzlarić dok su pomoćnici instruktora bili: Ivica Čujko, Ivan Brozović, Dinko Omrčen i Ivan Čačković.

Prvi dan polaznici tečaja upoznati su sa programom obuke i instruktorima, te  obradili sljedeće teme: potresi, opasnosti u ruševinama i organizacija spašavanja, organizacija USAR timova i planiranje USAR tima, karakteristike konstrukcija i vrste ruševina te pretraživanje na ruševinama i označavanje terena te je dan završen analizom.

Drugi dan polaznici tečaja obradili su sljedeće teme: probijanje konstrukcija, pomicanje teških tereta, podupiranje konstrukcija, označavanje terena te je dan završen analizom i diskusijom.

Treći dan polaznici tečaja obradili su sljedeće teme: metode spašavanja u ruševinama (npr. metoda klizanja, preklapanja, paralelnih ljestvi i sl.), izrada sidrišta, pretraživanje ruševina s psima te prezentacija rada K-9 tima.

Voditelj K-9 tima DVD-a Karlovac Nikola Bakale i njegova hrvatska ovčarka Didi te Ivan Pokupčić s američkim stafordom Dragonom dali su članovima tima prikaz kako se ponašati i surađivati sa vatrogasnim potražnim psima.